Cum, unde si cat timp sa pastrezi/depozitezi produsele lactate?


Cat de versatil e laptele! Cat de pretioase sunt branzeturile! Ca sa nu mai spun de valoarea nutritiva a oualor si importanta iaurturilor (si a altor derivate din lapte) in dieta, si nu numai. Nu cred ca as putea trai fara aceste produse de baza in orice bucatarie.

Acestea se folosesc atat pentru gatit cat si pentru copt, iar majoritatea dintre ele pot fi utilizate si ca produse de infrumusetare, (masti pentru par, ten, etc). Atunci cand laptele se acreste, lactoza din lapte este transformata de catre bacterii in acid lactic, acesta, aplicat pe piele exfoliaza stratul de la suprafata si lasa in urma o piele fara cusur. Unele lactate sunt considerate adevarate “medicamente”; spre exemplu iaurtul, care, folosit la arsuri solare calmeaza si ajuta in procesul de vindecare.

Ma declar fanul nr. 1 al laptelui! Il iubesc in cafea, in ceaiul negru, cu cacao, in diverse budinci, simplu, cald, rece, fierbinte, batut, chiar si acru…dar nu alterat! Trebuie sa recunosc ca, desi sunt o consumatoare inraita de lapte, au fost situatii cand am fost “prinsa” cu el stricat in frigider. As vrea ca urmatorul “ghid de intrebuintare” sa ne fie de folos astfel incat vacutele vesele sa ramana …vesele, iar laptele, branzeturile, untul si ouale sa fie pastrate corect, ca noi sa putem evita imbolnavirile si sa facem cat mai putina risipa, sau, sa stim macar sa le folosim la maxima lor capacitate.

Trebuie sa mentionez ca aceste produse se pastreaza la frigider, cu exceptia anumitor tipuri de branzeturi si a laptelui de tip UHT (ultra high temperature = temperatura foarte mare) care, nedesfacut, rezista pana la cateva luni, eu insa prefer sa il evit deoarece datorita procedurii de pasteurizare la temperaturi foarte ridicate (135-150 grade C), intr-un timp extrem de scurt (2 secunde), acesta isi pierde din valoarea nutritiva. Pe scurt, ca sa intelegeti care sunt anumite diferente, dar si asemenari intre laptele proaspat (pasteurizat) si cel tip UHT, gasiti mai jos cateva puncte de reper.

  1. Laptele UHT are acelasi continut caloric ca si cel pasteurizat (aceasta evident, daca concentratia de grasime este egala/litru de lapte)
  2. Laptele UHT contine aceeasi cantitate de calciu ca si cel pasteurizat
  3. Laptele UHT contine 1 μg/100 g acid folic, pe cand laptele pasteurizat contine 9 μg
  4. In ceea ce priveste continutul de vitamina B12, vitamina C; laptele UHT se afla din nou in dezavantaj.

Branzeturile moi, de tip Mozzarella sau Brie se pastreaza cel mai bine dupa desigilare intr-un recipient etans. Branzeturile tari se pastreaza cel mai bine in hartie cerata sau hartie pergament, dupa care se pune intr-o punga. Daca intentionati sa le congelati, inlocuiti hartia direct cu o punga de plastic care se inchide ermetic.

Iar acum vesti bune pentru cei, care, asemeni mie, isi fac stoc inepuizabil de lapte si iaurt: ambele pot fi congelate! Transferati-le pur si simplu la congelator, dar inainte de aceasta asigurati-va ca le-ati turnat in recipiente rezistente la fluctuatii de temperatura, si ca nu umpleti recipientele la maxim deoarece lichidele vor creste in volum odata ce au inghetat.

Lapte batut – frigider: 2 saptamani, congelator: nu se congeleaza!

Crema de unt/branza tartinabila – frigider: 3 luni, congelator: nu se congeleaza!

Unt – frigider: 3 luni, congelator: 6 luni

Branzeturi tari

Parmesan sau Pecorino (intregi) – frigider: 4 luni, congelator: 6 luni

Parmesan ras – frigider: 1 luna, congelator: 4 luni

Cheddar, Gouda (intregi, impachetate) – frigider: 6 luni (nedesfacut), 1 luna (desfacut), congelator: 6 luni

Felii de cascaval taiate la autoservire – frigider: 1 saptamana, congelator: nu se congeleaza!

Cascaval in vid – frigider: 1 luna (nedesfacut), 1 saptamana (desfacut), congelator: nu se congeleaza!

Branzeturi moi

Fetta, Brie – frigider: 2 saptamani (nedesfacut), 1 saptamana (desfacut), congelator: nu se congeleaza!

Mozzarella proaspata – frigider: 3 zile, congelator: nu se congeleaza!

Branza dulce de vaci – frigider: 1 saptamana, congelator: nu se congeleaza!

Frisca lichida – frigider: 1 luna, congelator: nu se congeleaza!

Crema de branza grasa – frigider: 2 luni (nedesfacut), 2 saptamani (desfacut), congelator: nu se congeleaza!

Ricotta – frigider: 1 aptamana, congelator: nu se congeleaza!

Lapte proaspat – frigider: pana la 1 saptamana, congelator: 3 luni

Lapte din soia – frigider: 1 saptamana, congelator: nu se congeleaza!

Smantana – frigider: pana la 3 saptamani, congelator: nu se congeleaza!

Tofu – frigider: 3 saptamani (nedesfacut), 1 saptamana (desfacut, tinut acoperit in apa), congelator: nu se congeleaza! (Tofu capata in urma congelarii o consistenta densa si gumoasa, se poate folosi in aceasta forma doar pentru gatit)

Iaurt, Sana, Chefir – frigider: 2 saptamani, congelator: 2 luni

Nota: Bineinteles ca atunci cand pe ambalajul in care ati achizitionat produsele sunt trecute alte repere referitoare la momentul expirarii, v-a trebui sa le respectati pe acelea. Atentie insa! De cele mai multe ori data care este trecuta pe ambalaj este valabila atat timp cat produsul ramane sigilat, in momentul in care produsul este desfacut, trebuie luata in considerare valabilitatea de la data deschiderii produsului, sau va puteti ghida dupa indicatorii mentionati mai sus, care, va asigur ca nu sunt scoase din burta ci sunt cele recomandate de centrele de specialitate in domeniu.

Oua in coaja – frigider: 5 saptamani, congelator: nu se congeleaza! Doar albusurile pot fi congelate penru 5-6 luni.

Iar acum ca o ultima curiozitate… Ti-ai pus vre-odata intrebarea care este diferenta intre ouale cu coaja alba si cele cu coaja maronie? Probabil ca nu 😉 Totusi, pentru cei mai curiosi, asemeni mie, voi incerca in urmatoarele randuri sa rectific anumite “mituri” cu privire la diferentele dintre cele doua, lasand la o parte aspectele majore, dar evidente cum ar fi culoarea sau dimensiunea lor…dooh.

Exista teorii cum ca ouale cu coaja maronie ar fi mai nutritive decat cele cu coaja alba. Am “sapat” putin, iar conform bordului de cercetare in nutritie (si cine ar sti mai bine decat ei?!), ouale cu coaja alba provin de la gainile cu penaj alb, iar cele cu coaja maro provin de la gaini cu pene rosiatice. Buuun. Pana aici era clar. Acestia mai sustin ca nu exista intre cele doua tipuri de oua nici o diferenta nutritionala, nici macar nu difera ca si gust. Pur si simplu provin de la specii de pasari diferite. Inselator insa este faptul ca ouale cu coaja maronie tind sa fie mai scumpe, pentru simplul fapt ca gainile pestrite consuma mai multa hrana. Asadar, inca un caz care ne demonstreaza ca nu intotdeauna ceea ce este mai scump este si neaparat mai bun.

 

 

 

Surse: vocalbrilliance.com, americanhealthjournal.com, wikipedia.org, health.com

 

2 thoughts on “Cum, unde si cat timp sa pastrezi/depozitezi produsele lactate?

  1. Foarte interesant articolul, in special partea cu ouăle. Trebuie sa recunosc ca si eu
    m-am lăsat păcălit, pana acum, credeam ca ouăle cu coaja maronie sunt mai bune, evident, daca sunt mai scumpe…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s