Cum, unde si cat timp sa pastrezi/depozitezi carnea si produsele din carne?


Majoritatea stim sa savuram o friptura bine gatita, un snitel crocant sau niste chiftelute marinate in sos tomat, ca sa nu mai vorbim de peste, fructe de mare, sau chiar si un “umil” platou rustic presarat cu diverse bucati de carne de casa si legume, care de care mai aromate. Da, stim sa savuram ceea ce ne place, stim chiar si sa gatim ceea ce este pe gustul nostru, dar stim noi oare sa pastram/depozitam ceea ce cumparam si urmeasa sa gatim/consumam?

Iata cateva sfaturi practice pentru ca acel miel care va fi sacrificat in curand sa nu fi suferit in zadar, iar ultimul peste pescuit, poate chiar de sotul tau cu o zi inainte de prohibitie, sa isi pastreze cu adevarat prospetimea.

Mai intai este important sa stim ca atunci cand pastram carnea la congelator sau frigider, este bine ca ea sa fie in ambalajul original, vidat. In cazul in care doresti sa o portionezi, poti sa folosesti o punga rezistenta, de preferat cea tip zip lock . Nu uita sa etichetezi pachetele cu denumirea produsului si data la care a fost congelat.

Carne de vita/oaie

Cotlet – frigider: 3 zile, congelator: 6 luni

Carne tocata – frigider: 2 zile, congelator: 4 luni

Carnat crud – frigider: 2 zile, congelator: 2 luni

Carne pentru tocana – frigider: 2 zile, congelator: 4 luni

Mezeluri feliate, nevidate – frigider: 5 zile, congelator: 2 luni

Mezeluri in vid – frigider: 2 saptamani (nedesfacut), 5 zile (desfacut), congelator: 2 luni

Cremvursti – frigider: 2 saptamani (nedesfacut), 1 saptamana (desfacut), congelator: 2 luni

Carnat fiert – frigider: 2 saptamani (nedesfacut), 1 saptamana (desfacut). congelator: 2 luni

Carnat uscat – frigider: 3 luni (nedesfacut), 6 saptamani (desfacut), congelator: nu se congeleaza!

Carne de porc

Bacon – frigider: 2 saptamani ( nedesfacut), 1 saptamana (desfacut), congelator: 1 luna

Cotlet – frigider:  zile, congelator: 6 luni

Carne tocata – frigider: 2 zile, congelator 4 luni

Sunca fiarta – frigider: 1 saptamana (intraga), 4 zile (feliata), congelator: 2 luni

Sunca de casa afumata – frigider: 3 luni, congelator: 1 luna, camara: 3 luni (intreaga)

Carnat crud – frigider: 2 zile, congelator: 2 luni

Carne pentru tocana – frigider: 2 zile, congelator: 4 luniCarne de pasare (curcan/pui)

Carne tocata – frigider: 2 zile, congelator: 4 luni

Bucati de carne – frigider: 2 zile, congelator: 6 luni

Pasarea intreaga – frigider: 2 zile, congelator: 6 luni

Peste si Fructe de mare

Scoici – frigider: 2 zile (vii in cochilie), 1 zi (fara cochilie), congelator: 3 luni (fara cochilie); se fierb dupa dezghetare

Carne de crab – frigider: 1 luna (nedesfacut), 5 zile (desfacut), congelator: 3 luni

Crab viu – frigider: 1 zi, congelator: nu se congeleaza!

Somon/Macrou proaspat – frigider: 2 zile, congelator: nu se congeleaza! (aceste tipuri de pesti pot deveni terci daca se congeleaza la domiciliu)

Cod proaspat – frigider: 2zile, congelator: 6 luni

Peste inghetat – frigider: 2 zile (dezghetat), congelator: 6 luni

Homar viu (intreg) – frigider: 2 zile, congelator: 6 luni

Midii/Stridii – frigider: 2 zile (vii in cochilii), 1 zi (fara cochilie), congelator: 4 luni (fara cochilie), trebuie fierte dupa decongelare

Creveti fierti –  frigider: 3 zile, congelator: 3 luni

Creveti proaspeti sau decongelati – frigider: 2 zile, congelator: 6 luni (in cazul celor proaspeti, cei decongelati nu se pot recongela)

 

Da un LIKE daca ti-a placut acest articol.

 

Surse foto: cms.huegellaender.de, etsy.com

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s