Carrot Cake (prajitura cu morcov)


ImageTe-ai fi gandit ca o leguma poate sa aiba un gust bun intr-o prajitura? Nici eu. Aceasta prajiturica insa m-a convins. Este suficient sa gusti o data din ea ca sa te convingi ca aceasta nu se va demoda niciodata. Este o prajitura umeda si delicioasa iar morcovul face ca aceasta sa capete un aspect apetisant. Se poate face sub forma unui chec sau chiar un tort elegant decorat cu crema de branza si nuci prajite. Si ce poate fi mai potrivit decat o prajitura care pe langa faptul ca e gustoasa, este si sanatoasa?! Cuvantul “Carrot” (morcov) provine din grecescul “karoton”. Grecii erau convinsi ca in urma consumului de morcovi li se va imbunatati vederea. Deasemenea, pe timpul celui de-al 2-lea razboi mondial britanicii promovau acest crez sustinand ca pilotii englezi si-au imbunatatit vederea pe timp de noapte mancand cantitati considerabile de morcovi. Prin asta incercau de fapt sa incurajeze consumul acestei legume remarcabile, deoarece era printre putinele alimente care se gaseau pe timp de razboi. In orice caz, de-a lungul timpului morcovul si-a dovedit incontestabil beneficiile.

Timp de coacere: 30-40 min   Temperatura de coacere: 180°C   Portii: 10-12

Ingrediente

  • 100 g   nuci (prajite in prealabil la cupror 8-10 min si maruntite)
  • 340 g   morcovi (dati prin razatoarea fina)
  • 260 g   faina
  • 1 lg (lingurita)    bicarbonat de sodiu
  • 1 1/2 lg (lingurita)   praf de copt
  • 1/2 lg (lingurta)   sare
  • 1 1/2 lg   scortisoara (macinata)
  • oua mari
  • 300 g   zahar
  • 240 ml    ulei
  • 2 lg   esenta de vanilie

Ingrediente (Crema de branza)

  • 55 g   unt (de 80-82% grasime, la temperatura camerei)
  • 225 g   branza dulce (la temperatura camerei)
  • 230 g   zahar pudra
  • 1 lg   esenta de vanilie
  • 1 lg   coaja de lamaie (data prin razatoare)

Mod de preparare

  1. Prajiti nucile curatate in cuptorul preincalzit (180 grade C) aproximativ 8-10 min dupa care trebuie lasate la racit
  2. Curatati morcovii de coaja si dati-i prin razatoare (pe partea fina)
  3. Intr-un bol se amesteca: faina, praful de copt, sarea, scortisoara si bicarbonatul, se lasa la o parte
  4. Intr-un alt vas, se bat cu mixerul: ouale intregi (pana ce devin spumoase, aprox. 1 min), gradual adaugati zaharul si continuati cu mixerul 4-5 minute pana ce compozitia capata culoarea galben deschis. Se adauga apoi uleiul (treptat) si esenta de vanilie.
  5. Se adauga peste toate acestea faina si se amesteca usor cu o spatula prin rasturnare pana ce faina este incorporata.
  6. La final se adauga morcovul si nucile si se amesteca din nou, usor pana la omogenizare.
  7. Compozitia obtinuta se varsa intr-o tava rotunda de tort (tapetata cu hartie de copt) sau intr-o forma de chec (data in prealabil cu unt pt a nu se lipi), si se de la cuptorul preincalzit pt aproximativ 30-40 min.(se poate verifica spre final cu o scobitoare, aceasta trebuie sa iasa curata dupa ce a fost introdusa in mijlocul prajiturii)
  8. Dupa ce s-a copt se lasa la racit 5-10 min., dupa care se poate inlatura hartia de copt, respectiv tava.

Prajitura se poate servi simpla sau se poate asambla sub forma de tort cu crema de branza obtinuta in felul urmator:

  1. Se bat cu mixerul branza si untul moale (viteza mica) pana se omogenizeaza si dispar cocoloasele.
  2. Se adauga gradual zaharul pudra (tot la viteza cea mai mica), amestecandu-se pana cand obtinem o crema omogena si usoara.
  3. La final adaugati esenta si coaja de lamaie. Mixati.
  4. Montati prajitura.

Enjoy!
 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s